Ülkemizde taksicilik hakkında “iyi kazandıran bir iş” , “ paran varsa taksi plakası alacaksın”, “ bir ticari taksi 4 ailenin geçimini saplayacak kadar para kazandırıyor”, “ ev satın alacağınıza taksi plakası alın” şeklinde muhabbetler yapıldığına hepiniz şahit olmuşsunuzdur. Bir taksi müşterisi olarak, ücretlerin yüksek olması sebebiyle taksicilik hakkında yapılan yorumlara katılanlarda olacaktır. Ancak bir sonuca varmadan önce neyin ne olduğuna bir bakalım.

Ticari taksi plakası , bulunulan il ile sınırlı olmak şartıyla yani şehir içinde ücret karşılığı yolcu taşıma hakkı veren bir plakadır.

Peki nasıl Ticari Taksi Plakası alınır?

Ticari taksi plakası, maddi anlamda herkesin kolay kolay satın alamayacağı kadar pahalıdır. Bunun sebebi ise getirisi yüksek olan bir sektör olmasıdır. Yüksek getirili bir iş olması sebebiyle de ticari taksi plakalarının bedeli yüksek olsa bile her zaman alıcısı hazırdır. Ayrıca büyük paraların döndüğü bir sektör olması sebebiyle bir yatırım aracı olarak  görüldüğü için bol miktarda alıcı bulmasının bir diğer sebebidir.

Elbette ki Ticari Plaka sahibi olmak için sadece ücret yeterli değildir. 1986 yılında çıkarılmış olan 10553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre  , piyasaya yeni bir ticari taksi çıkarılacaksa İçişleri Bakanlığından Onay Alınması gerekmektedir.

İçişleri Bakanlığının onayını alarak ticari taksi plakası sahibi olmak için bir takım evrakların eksiksiz olarak İçişleri Bakanlığına teslim edilmesi gerekiyor. Bunlar;

* Muhtardan alınacak  6 tane resimli, arkasında “3 yıldır bu adreste ikamet etmektedir” yazısı mühür olan  ve mesleği şoför olarak belirtilen  ikametgah,

* Yine Muhtardan  alınacak olan 3 adet  nüfus cüzdan sureti,

* Mesleği bölümünde şoför olan, Şoförler Odasından alınacak olan faaliyet belgesi,

* Noterden alınacak  tasdikli ehliyet ve kimlik aslı ,

* Savcılıktan alınacak sabıka kaydı.

Yukarıdaki evraklar eksiksiz İçişleri Bakanlığına teslim edildiğinde uygun ise Ticari Taksi Plakası için onay veriliyor.

Peki gerçekten de çok para kazandırıyor mu?

Ticari Taksi Plakası sahibi olanların çoğu bu plakayı yaklaşık 4 bin tl ye çalıştıracak  birilerine kiralıyorlar. Taksiyi kiralayanlarda gece ve gündüz  plakayı çalıştıracak 2 şoförle anlaşıyor. Hafta içi en az 90 tl ödenmesi koşuluyla. Yani kaba bir hesap yaparsak  Ticari Taksi Plakasını, sahibinden kiralayanda , kiraya vererek para kazanıyor. Hem de ayda ortalama 5 bin tl kadar. Şoförler ise günlük yaklaşık 180 – 200 tl kazandıktan sonra, kendileri için kazanmaya başlıyorlar.

Şimdi gelelim Ticari Taksi  Plakalarının fiyatlarına;

Şehirden şehire çok fark eden Ticari Taksi Fiyatlarına bir kaç örnek verelim; İstanbul 600.000 TL; Ankara 235.000 TL; İzmir 300.000TL; Bursa 230.000 TL; Trabzon 195.000 TL; Samsun 120.000TL; Rize 54.000 TL; Antalya 52.500 TL;  Konya 40.000 TL; Tekirdağ – Merkez 30.500 TL; Sivas 20.500 TL; Tekirdağ – Çorlu 20.500 TL; Bayburt 14.000 TL; Giresun 11.500 TL; Gümüşhane 11.500 TL; Adana 11.500 TL; Kayseri 7.500 TL; Diyarbakır 6.000 TL.

Görüldüğü gibi bir Ticari Taksi Plakası İstanbul’ da 600.000 TL ederken Diyarbakır’da  6.000 TL ye satılıyor. Arada çok büyük bir fark var evet ama şaşırılacak kısım  Ticari Taksi Plakası fiyatının Diyarbakır’da niçin ucuz olduğu değil aksine İstanbul’da niçin bu kadar pahalı oması.

Yarım trilyon  türk lirasından fazla miktarların her zaman tek bir birey tarafından karşılanması çok çok zor olduğu için Ticari Taksi Plakası % 100 Tam, % 75 Hisse, %50 Yarım, %25 Çeyrek olarak belirli oranlarda hisseler halinde satılıyor.