Uzun süredir üzerinde düşündüğünüz ve tutacağına, para kazandıracağına emin olduğunuz bir iş fikriniz var. Kafanızda her şey tamam. Tek eksiğiniz bu iş fikrini gerçeğe dönüştürecek sermaye. Neredeyse tüm bankaları dolaştınız , kimisi en az iki tane memur kefil istedi kimisi ise ipotek olarak gösterebileceğiniz en , araba, arazi gibi mal mülk. Tüm bunlara sahip olsaydınız özel banka kredisi almak için bu kadar  yorulur muydunuz ? Evet, bu noktaya kadar kim bilir kaç defa geldiniz, ya da bu noktaya geldikten sonra kaç kişi pes etti ve kafa patlatıp bulduğu iş fikrinden vazgeçerek hayatın akışına bıraktı kendini?

Artık bu gibi yeni iş fikrine sahip olanların sermayesizlik sebebiyle vazgeçmelerine gerek kalmayacak. Çünkü devlet iş fikri olan ama yeterli sermayesi olmayanlara “hibe” ve “hibe kredi “ adı altında destek veriyor. Teşvik kredisi olarak da bilinen  “Hibe Kredisi” tamamen faizsiz olarak veriliyor ve alınan miktara göre vade değişiklik gösterse de en erken 5 yıl sonra ufak taksitler şeklinde ödemeniz gerekiyor. Fakat “hibe” olarak alınan para tamamen geri ödemesiz olarak veriliyor.

Ayrıca hali hazırda bir işletmeniz varsa ve büyütmek ya da geliştirmek ve daha fazla istihdam sağlamak  istiyorsanız yine devlet size destek oluyor. 2009 yılında başlayan hibe kredisi uygulaması 6. 480 projeye destek olarak bir çok iş fikrinin hayat geçmesine olanak sağlamıştır. 2010 yılında sadece hayvancılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla dağıtılan “hibe kredi” miktarı 2,5 milyar türk lirasından fazladır. Her türlü projeye destek olan ve kobileri de destekleyen hibe kredilerinden faydalanmak için sağlanması gereken ilk şart iş fikirlerinin projeleştirilmesi.

Peki devletin hangi kurumları dağıtıyor bu kredileri?

2006 yılında yürürlüğe giren 5446 sayılı kanun ile yasallaşan , Türkiye genelinde toplam 26 tane bulunan Kalkınma Ajansları, T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, T.C.Başbakanlık Merkezi Finans ve İhale Birimi ve KOSGEB hibe krediler için başvurulabilecek kurumlardır.  Genellikle belirli dönemlerde yapılan “proje teklif çağrısı” ile başlayan kredi alma sürecine dahil olmak için iş fikrinin projeleştirilmesi gerektiğini belirtmiştik işte bu süreçte dahi ücretsiz danışmanlık hizmeti veren bu kurumlar iş fikrinizi nasıl projeleştirebileceğiniz konusunda da size yardımcı oluyorlar.

Ev hanımlarının iş fikirlerinin de özel olarak desteklendiği Hibe ve Hibe Kredilerden yararlanabilecek iş sahaları şunlardır;

* İşletmesi olmayan girişimciler

* 250 kişiye kadar çalışanı bulunan Kobi’ ler

* Sivil Toplum Kuruluşları

* Belediyeler

* Zanaatkarlar

* Çiftçi ve Üreticiler

* Sanayiciler